30Maj

KÅKEN LARMAR 2015

Lördag den 30 Maj, kl 12:00 - 17:00, på Utanför Kåkens café

 

KÅKEN OCH FÄNGELSET PRESENTERAR:
KÅKEN LARMAR 2015
(fri entré)

Sommaren närmar sig och en våg av tillika entusiastiska festivalarrangörer som festivalfirare tar på sig solglasögon och gör sig redo att välkomna årstiden. Festivalen Kåken Larmar är lika mycket en del av denna festivalvåg som den är en avstickare. En festival där de hetaste artisterna står på scen, trumpetarna spelar på hustaken, barnen förlorar sig i sagoberättandets värld och vem som helst greppar tag i en lödkolv och tillverkar saker som låter på festivalens Maker Jam.:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

On-stage har vi I år det stora nöjet att få presentera bland andra Mattias Hellberg som, trots sin ringa ålder, hunnit med mer än vad de flesta gör under en hel musikkarriär. Han är Gitarrist i Håkan Hellströms band, fast medlem i Nationalteatern och har dessutom en mängd soloalbum bakom sig. Søndrom som är ett spännande nytillskott på Göteborgs musikhimmel, och sist men inte minst den mångfacetterade Vanessa Liftig som bland annat uppmärksammats för samarbetet med The Wu Tang-Clan på deras kontroversiella album “Once Upon A Time In Shaolin”.

Off-stage kommer du bland annat kunna köpa vinylskivor i den mobila vinylbutiken, spela litteraturbingo, frottera på den lokala hantverksmarknaden prova-på skejt och gladpacksgraffitti, trycka din egen disktrasa och ta en guidad tur genom gamla Härlanda Fängelse. Om inget av det nämnda eggar tillräckligt kanske en tur med stadssallad, genom stadens skafferi i jakt på föda, kan falla i smaken.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PROGRAM

Scentider:

12.00: Kåken LARMAR!!
12.10: Klifton Filente
13.00: Vanessa Liftig
13.30: Litteraturbingo
14.15: Mattias Hellberg
14.45: Improvisationsteater
15.30: Søndrom
16.15: The Nevrotix
(med reservation för ändringar)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Klifton Filente (Klingscenen)

Artistnamnet Klifton Filente är – enligt mannen bakom, Jonas Lundvall – en lek med ord. Lundvall fastnade för det franska uttrycket ”un étoile filante” (en fallande stjärna, en meteorit) när projektet startades för några år sedan, vilket så småningom kom att omvandlas till Klifton Filente.

Vannesa Liftig (Klingscenen)

Göteborgsdottern Vanessa Liftig har andats musik sedan barnsben. Från jazzen, genom det klassiska, runt hiphop och bortåt soulen sjunger och spelar hon både på egen hand och i mängder med samarbeten. Looptroop, José Gonzales och Medina är bara några, och så sent som förra året uppmärksammades hennes medverkan på Wu-Tang Clans album The Wu – Once Upon a Time in Shaolin.

Mattias Hellberg (Klingscenen)

Efter att tillsammans med Håkan Hellström i somras ha spelat för 69 349 personer på Nya Ullevi ställer sig Mattias Hellberg nu ensam på scenen. Hans senaste album In Egolectric Harmony är ett avskalat sådant, ett rent soloprojekt med Hellbergs sång och elgitarr i fokus, i vissa låtar kryddat med sparsmakat munspel, fingerknäpp och marimba. Mattias Hellberg live, ensam med elgitarr är rått, intimt och dynamiskt vackert. Utöver Håkan Hellström har Hellberg genom åren sjungit och spelat med bl.a Hederos & Hellberg, Nationalteaterns Rockorkester, The Soundtrack Of Our Lives och The Hellacopters.

Søndrom (Klingscenen)

Søndrom är ett relativt nytt tillskott på den Göteborgska pop/impro-himlen. Med en lite udda sättning skapar trion tillsammans en mäktig och kraftfull ljudbild. Musiken är stundtals suggestiv och dov, emellanåt aggressiv, ibland ganska ljuvlig och oftast kryddad med en mängd effekter.
Bandmedlemmarna, som har medverkat i olika band och konstellationer under flera års tid (Xenia Kriisin, Water Boogie System, Atlantic Driftwood m.fl.), gick samman och bildade denna drömtrio sommaren 2014. De släppte i höstas musikvideon Bone som är skapad tillsammans med konstnären Robert Ek.

Karin Verbaan – röst & synth
Johan Hjalmarsson – trummor
Daniel Nordén – basklarinett & gitarr

The Nevrotix (Klingscenen)

The Nevrotix är en trio från Göteborg som blandar gammal psychobilly med snabb rockabilly. Rivig sång och svängig gitarr backas upp av frenetiska trummor och en drivande kontrabas, framfört med en neurotisk attityd!

Sagostund med Ingvor och Börje (Sagorummet)

Kl 12.30 & 14.30
Lilla spöket Laban fyller 50 år! Detta firas med högläsning av sagor och sånger till gitarrspel i Sagorummet.

Hantverkskorridoren (Uteplatsen)

För dig som är intresserad av hantverk är det ett utmärkt tillfälle att botanisera bland
de olika utställarnas bord framför stora ingången till Kåken. Här erbjuds: fairtrade-produkter, handsågade smycken & lyktor i plexiglas, silversmide, smycken av stenar, glutenfritt hembakat knäckebröd, drömfångare, smycken av återbruksmaterial.

Tryck din egen disktrasa (Uteplatsen)

Kom och tryck eller måla en disktrasa i egen design. Roligare städning hemma utlovas!
Kostnad 10 kr/trasa.

Litteraturbingo (Klingscenen)

Hederlig bingo kombinerat med högläsning i nytt spännande format. Vår bibliotekarie Kristian kommer att bjuda på ett flertal utdrag ur olika böcker, slumpmässigt dragna, och förutom att njuta av den poetiska upplevelsen så får du fylla i bingobrickan allt eftersom ett uppläst citat matchar alternativen på din bricka.

Gladpacksgraffiti (Parkeringen)

Äntligen en laglig graffitivägg i kvarteret! Prova på graffitikonstens möjligheter på en tillfällig vägg av gladpack tillsammans med Josefin, som också skapat årets affisch till Kåken Larmar. Färg och skydd finns på plats.

Guidning av fängelset (samling vid Informationen)

Kl 14.00, 15.00 & 16.00
Under en guidad rundvandring genom Härlanda Park och det numera K-märkta fängelset får du ta del av områdets spännande historia. Visste du att det tog tre år att uppföra fängelset? Eller att dess konstruktion känns igen från det ökända Alcatraz i San Fransisco?
Anmälan vid informationen

Improvisationsteater (Klingscenen)

Improvisationsteater är, precis som det låter, ett slags spontant agerande för att släppa på hämningarna och få uppleva fantasins potential till fullo. Här är misslyckanden inget som ska undvikas och allt är möjligt!

Maker Jam – Instrumenthack (Uteplatsen)

– den slutgiltiga uppgörelsen
Välkommen till Instrumenthack – den slutgiltiga uppgörelsen. När Jack möter bönstjälken,
Naruto möter Sasuke, David sin Goliat och du, du möter ljudorganismen. Vi hackar, bygger och pimpar elektronik i skapandet av ett ting ingen tidigare sett… eller hört!

Pröva på skejt (Parkeringen)

Intresset för alla enkla och svåra tricks som kan göras på en bräda är på frammarsch i Sverige. Ta chansen att testa på denna streetvänliga sport med hjälp av vår kursledare. Hjälm, benskydd och skejtboard får du låna.

Stadssallad (samling vid Informationen)

Kl 12.45 & 13.30
Klara Hansson från Stadssallad låter er smaka på allt gott som växer i naturen, såväl ogräs som oväntade
trädgårdsväxter. Klara Hansson från Stadssallad tar er med på en vandring genom Härlanda. Vad kan man egentligen plocka av allt det vilda i vår närmiljö? Ogräsen, bladen, rötterna, blommorna – det finns en otrolig mängd fantastiska växter att upptäcka för den som är nyfiken och gillar att reta smaklökarna. Möjligheterna är obegränsade när vi öppnar dörren till det vilda skafferiet!

Anmälan vid informationen

Vernissage: Marie Almqvist, olja (Foajén)

Kl 14.00-16.00
Marie Almqvist från Göteborg är bildkonstnär och visar halvabstrakta oljemålningar med ljus och mörker. Målningarna består av flera lager och varje lager uttrycker sin egen känsla. Hon arbetar länge med varje målning, ibland i flera år och skrapar man lite på ytan kan man se olika känslouttryck i en och samma målning.
www.mariealmqvist.se
Utställningen pågår till och med 25/6.

Hälsoteket & Hälsoäventyret Tigern (Uteplatsen)
Hälsofemkamp

Hälsoteket och Hälsoäventyret Tigern utmanar dig i hälsofemkamp. Promenad i kostcirkeln, kast med liten kålrot och annat kul för alla åldrar.